Samsung Galaxy Z Fold 4 и Z Flip 4 или бавната еволюция на сгъваемите смартфони

Втората голяма премиера на Samsung за годината премина под знака на сгъваемите смартфони. След като южнокорейският гигант сложи край на Note серията, която дебютираше през август, сега това време е запазено за новите Z-модели. Така, в разгара на лятото, компанията ни показа своите нови сгъваеми смартфони – Samsung Galaxy Z Fold 4 и Z Flip 4. Самите те, се отличават с някои механични и хардуерни подобрения, но без голям скок в сравнение с предишни години.

Опитът на Samsung да ги промотира като „сгъваеми смартфони за масите“ не сме сигурни дали е успешен. Да, най-евтиният модел на Galaxy Z Flip 4 е 2 149 лева, което е под цената на някои премиум флагмани. Но тя е далеч от „масова“, особено предвид инфлационните процеси и опасенията на обикновените потребители. Във всички случаи е плаха стъпка в популяризирането на този тип устройства и изваждането им от категорията „нишови“.

Важен аспект ще бъде какво ще представи конкуренцията – като цени и възможности. Ако Samsung представи Galaxy Z-серията си на 10 август, Motorola отложи премиерата на своя нов Razr за 11 август. На същия ден е предвиден и дебютът на новия Xiaomi Mix Fold 2. С което определено сме в седмицата на сгъваемите смартфони за 2022 г. Все пак да се върнем към моделите на Samsung.

Galaxy Z Fold 4

Samsung-Galaxy-Z-Fold-4-launch-specs

Усилията на компанията са насочени към усъвършенстване на дизайна – най-вече на пантата и на различни компоненти, които могат да помогнат за намаляването на размерите и теглото на смартфона. В тази насока са и промените в новия Galaxy Z Fold 4. Той се скъсява с 3.1 мм, което увеличава минимално с 2.7 мм размера на външния екран. Смартфонът е по-тънък до 6.3 мм в отворено и 15.8 мм в затворено състояние. Теглото е понижено с 8 грама.

Основният екран е сгъваем 7.6-инчов AMOLED със сравнително висока резолюция от 2 176×1 812 пиксела и адаптивно опресняване от 120Hz. Компанията е повишила яркостта до 1 000 нита, както и е подменена металната подложка на дисплея с по-лека и гъвкава такава от въглеродни нишки. Вграден под панела имаме 4MP камера, но предвид останалите възможности за селфита, може почти да не прибягвате до нея. В сгънато състояние се използва външният 6.2-инчов екран с резолюция от 960×2 316 пиксела и 120Hz адаптивно опресняване.

1-068_ecosystyem_galaxy_zfold4_beige_spen_zflip4_blue_LI

Сред другите подобрения са алуминиевата рамка и подобрената панта. Последната издържа на до 200 хил. сгъвания според Samsung. Останалите новости са в хардуера, като той включва последния модел флагмански процесор на Qualcomm – Snapdragon 8+ Gen 1 с 4nm архитектура. Samsung Galaxy Z Fold 4 се предлага само с 12GB оперативна RAM памет и в две конфигурации – 256GB и 512GB място за съхранение.

Доста от останалите характеристики са без особена промяна. Батерията (или двете ѝ тела) е с капацитет от 4 400 mAh и поддържа безжично зареждане от 25W. Основната камера включва 50MP сензор с оптична стабилизация. Към нея добавяме 12MP широкоъгълен и 10MP с телефото оптика и оптична стабилизация. На външния екран има още една селфи камера от 10MP.

Промени или по-скоро оптимизации има и в софтуера, като той е насочен за по-добра продуктивност и използването на големия екран. Например е добавена лента с бърз достъп до приложения. При сгъване на телефона на половина се активира режим Flex, като така може да се ползва и камерата.

Galaxy Z Flip 4

Samsung-Galaxy-Z-flip-4-launch-specs

Samsung придаде по-голям акцент върху Galaxy Z Flip 4 модела. Причината е логична – той е по-евтин и може да се продаде на малко по-голяма група от потребители. Отново при дизайна е наблегнато повече на подобряване на пантата и на използването на по-здрава алуминиева рамка. Последната е подсилена като материал, но по-тънка около екрана. Дисплеят е 6.7-инчов AMOLED с 1 080×2 640 и отново с адаптивно опресняване от 120Hz.

Външният екран е миниатюрно AMOLED с диагонал от едва 1.9 инча и резолюция от 260×512 пиксела. Вътрешно, хардуерът е сходен с този на Fold 4. Отново се залага на новия флагмански чипсет Snapdragon 8+ Gen 1. RAM паметта е свалена на 8GB, а конфигурациите за съхранение са 128GB и 256GB. Батерията е с капацитет от 3 700 mAh и запазва 25W бързо зареждане. Samsung Galaxy Z Flip 4 разчита на две 12MP камери – основна и широкоъгълна. Предният сензор за селфита е 10MP.

Двата модела ще се предлагат за предварителна поръчка в България от 10 август и ще бъдат официално пуснати в продажба от 26 август. Споменахме, че Samsung Galaxy Z Flip 4 започва от 2 149 лв., а Galaxy Z Fold 4 – от 3 499 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.