Netflix обявиха, че пускат по-евтин абонаментен план с реклами

Netflix пускат по-евтин абонаментен план с реклами

Един от изпълнителните директори на Netflix Тед Сарандос официално потвърди в интервю, че компанията планира да въведе нов по-евтин абонаментен план за своята стрийминг услуга, които ще се поддържа от пускането на реклами. Тед Сарандос не се ангажира със срокове, но миналия месец The New York Times споделиха информация получена от запознати източници, в която се твърдеше, че в Netflix искат да пуснат новия абонаментен план до края на 2022 г.

„Досега пренебрегвахме един голям сегмент от клиенти, а именно хората, които казват: „Хей, Netflix е твърде скъп за мен, а и нямам нищо против да гледам реклами“, казва Сарандос, като бърза да уточни: „Ние добавяме нов поддържан от реклами план. Не добавяме реклами към Netflix, както го познавате днес. Добавяме рекламно ниво за хората, които казват: „Хей, искам по-ниска цена и ще гледам реклами!“.

Плановете на Netflix за пускане на нов, по-евтин план, най-вероятно са следствие от факта, че през последното тримесечие компанията е загубила абонати за първи път от повече от десетилетие. Компанията отчете загуба на 200 000 абонати през първото тримесечие на 2022 г. в сравнение с четвъртото тримесечие на предходната година. Netflix остава най-голямата стрийминг услуга с около 222 млн. абонати, но загубата на абонати явно е накарала ръководството да преосмисли исторически твърдата си позиция срещу рекламите.

Сега въпросът е с коя компания за продажба на реклами ще си партнира Netflix, за да ѝ помогне да навлезе в рекламния бизнес. По-рано този месец Wall Street Journal съобщи, че NBCUniversal и Google са двамата основни претенденти. Тед Сарандос не пожела да отговори с кого би могла да си партнира Netflix, но предположенията са, че компанията ще използва партньорството като временно решение, докато изгради собствена рекламна агенция.

Сарандос беше попитан и дали спадът в цената на акциите на Netflix може да направи компанията обект на поглъщане. В отговор изпълнителният директор заяви, че това „винаги е възможно“, но заяви, че компанията разполага с всичко необходимо, за да се върне към растеж със собствени сили.

Наскоро Disney Plus също обявиха плановете си да пуснат поддържан от реклами план до края на годината, като той ще се появи първо в САЩ, преди да се въведе в световен мащаб през 2023 г.  Disney планира да ограничи рекламите до четири минути на час, което значи, че и Netflix планират нещо подобно. Цените на новите планове на Netflix и Disney все още не са обявени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.