Cruise официално пусна роботаксита срещу заплащане в Сан Франциско

Cruise, подразделение на General Motors, специализирано в разработването на автономни автомобили, вече предлага  платени таксиметрови услуги с роботаксита в Сан Франциско.

От компанията уточняват, че засега повечето пътувания се извършват в северозападната част на града, но скоро услугата ще се предлага в по-голямата част на града. Според издаденото в началото на юни разрешение, услугата за търговски превоз на пътници през деня се предоставя само в присъствието на шофьор, докато през нощта поръчките вече са в напълно автономен режим. Услугата започна тестове още през ноември миналата година, а през февруари беше открита предварителна регистрация в системата за резервации и първите пътници направиха своите безплатни тестови пътувания.

Освен, че предлагат интересно преживяване, услугите на роботакситата са и по-евтини от традиционните. Cruise дава следния пример за изчисляване на разходите: пътуване от 1,3 мили ще струва 8,72 долара, докато с Uber същата услуга ще струва поне 10,41 долара.

Пътниците вече ще могат да вземат със себе си и спътник, въпреки че досега само притежателят на акаунта можеше да бъде превозван лично. Резервациите се правят чрез приложението Cruise – Driverless Rides за iOS, като засега то може да бъде изтеглено само чрез линк с лична покана за жители на града.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.