Шефовете на IT гигантите призовават информатиката да бъдe включена в учебната програма в САЩ

Шефовете на големи IT компании призовават информатиката да бъдат включена в списъка на задължителните учебни предмети в САЩ

Повече от 500 известни личности от света на бизнеса, образованието и некомерсиалния сектор призоваха губернаторите на САЩ и ръководството на местната система за обучение да актуализират програмата K-12, като добавят информатиката като задължителна дисциплина за всички училищата в САЩ. Сред подписалите призива са основателят на Amazon – Джеф Безос, главният изпълнителен директор на Alphabet – Сундар Пичай, съоснователят на Microsoft – Бил Гейтс и основателят на Meta – Марк Зукърбърг.

Според текста на декларацията нужда от професионалисти в областта има във всеки град в САЩ, във всеки сектор – от производството до банковото дело, от селското стопанство до здравеопазването. Подписалите декларацията обявиха своята готовност да предлагат стажове, за да помогнат на учениците да изберат професия. Много от тях са спонсорирали изследвания в областта на компютърните науки, включително образователни проекти за различни общности с ограничен достъп до системата за обучение.

Бизнесмените заявяват, че е време да се действа, а залогът е по-голям от всякога. Подписалите се декларират готовност да работят заедно, за да може всеки ученик да има възможност да изучава информатика и да има достъп по компютърна техника.

Отделно някои от популярните шефове на компании изразиха подкрепата си за инициативата в Twitter. Например Тим Кук написа, че „програмирането е едно от най-ценните умения, които човек може да придобие“. Бизнесменът подчерта, че знанията в областта на компютрите дават възможност пред младите да се отворят нови врати, да се насърчи кариерното им израстване и да се превърнат големите мечти в постижими цели.

Бил Гейтс пък отбеляза, че компютърните науки са променили живота му на 13-годишна възраст – тогава е имал късмета да има достъп до компютър. За човек, роден през 1955 г., тази възможност наистина е била уникална и малцина са я имали, дори в САЩ. Гейтс изрази надежда, че новата инициатива ще даде подобни възможности на всеки ученик.

Инициативата е прекрасна и би било добре да се помисли за нещо подобно и в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.