САЩ се готвят да блокират американските инвестиции в Китай

CHIP WARS

Камарата на представителите на САЩ обмисля изменение на Закона за иновациите, който регулира начините за подкрепа от държавата на частни фирми, занимаващи се с иновации и приоритетни технологии. Предложените промени включват затягане на правилата за инвестиране в чуждестранни компании, които могат да попречат на американските интереси.

В документа се казва, че полупроводниковите продукти, батериите с голям капацитет, фармацевтичните продукти, редкоземните елементи, автономните транспортни технологии, както и проучванията в областта на изкуственият интелект, квантовите изчисления, хиперзвукът, финтех са сред сегментите, в които американските инвестиции в чужбина ще бъдат ограничавани. Това правило ще се прилага много стриктно за „страни, които предизвикват загриженост“ или се възприемат като противници на САЩ. Измененията също така ще ограничат инвестициите в съвместни предприятия.

Американските компании, които инвестират в сектор или страна, засегнати от измененията, ще трябва да уведомят федералното правителство. Освен това изпълнителната власт ще може да създаде междуведомствена комисия, която ще има право да блокира инвестиции от съображения за национална сигурност.

В момента измененията се обсъждат от членове на Камарата на представителите на САЩ, но се знае, че най-вероятно ще получат сериозна подкрепа. По време на едно от изказванията си миналия месец президентът на САЩ Джоузеф Байдън обяви готовността на лидерите в технологичния сектор да увеличат капацитета за производство на полупроводникови продукти в Съединените щати. Той също така подчерта, че представители на двете партии подкрепят промените в „Закона за иновациите“ и Конгресът на САЩ като цяло се ангажира с неговото бързо приемане.

Въпреки, че не се споменава никъде, реалният противник, заради който се приема закона е Китай. В последните десетина години китайците настигат САЩ в технологичния сектор и явно в Щатите са готови на всичко, за да им попречат. Американските технологии, заедно с армията им и долара са най-важните оръжия на САЩ, затова приемането на този закон е само въпрос на време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.