Самите миньори оказват натиск върху цената на биткойн

Самите миньори оказват натиск на цената на биткойн

Според финансовия холдинг JPMorgan Chase & Co , малките компании за добив на криптовалута са оказали допълнителен натиск върху цените на биткойн, като са продавали по-голяма част от добива си, за да обслужват кредити и оперативни разходи, като по този начин са увеличили предлагането.

„Продажбите на биткойни от миньори за покриване на текущи разходи или за намаляване на дълговете може да продължат и през третото тримесечие, ако рентабилността им не се подобри“, казват анализаторите в доклад. Те също така смятат, че подобна тенденция „вероятно вече е оказала натиск върху цените през май и юни, въпреки че съществува риск този натиск да продължи“.

Най-популярната криптовалута в света поевтиня с повече от 50% от началото на тази година, за което допринесоха повишаването на основните лихвени проценти от Федералния резерв на САЩ, както и високата инфлация. Натиск оказаха и санкциите срещу Русия и продажбите на криптовалута от руснаци. Имаше и други проблеми, като например случилото се с на екосистемата Тера. Заради ниските цени проблемите продължават и голяма част от децентрализираните финансови проекти признават, че търпят загуби. Застрашени са и заеми на стойност милиарди долари, които преди това са били отпуснати на миньори на биткойни или на фирми занимаващи се с криптопроекти.

Според JPMorgan цената на добива на един биткойн е спаднала от около 20 000 долара в началото на годината до 15 000 долара този месец. Това вероятно се дължи на масовото въвеждане в експлоатация на по-енергийно ефективно минно оборудване. Въпреки това оценките на разходите за добив на биткойни могат да варират. Според Arcane Crypto производствените разходи на голяма компания за добив са около 8 хил. долара на монета, ако се приемат средни цени на електроенергията и сравнително ново оборудване. В същото време Securitize Capital изчислява, че с всички инфраструктурни разходи и лихвени проценти общите разходи за някои по-малки миньори могат дори да надхвърлят 20 000 USD.
Както винаги, малките играчи, които нямат достатъчно ресурси и са недостатъчно ефективни биват изтласквани от пазара, докато едрите фирми просто ще печелят по-малко известно време.

Какво ни очаква? Мисля, че никой не знае, за съжаление.
Ако повечето малки и средни миньори вече са спрели добива и са разпродали техниката си, към края на лятото и началото на есента ще има условия за вдигане на цените. В краткосрочен план надали цената ще излезе от диапазона 17 000 – 23 000 долара за биткойн.

Съдържанието е публикувано само с информационна цел и не трябва да тълкувате тази информация или друг материал публикуван на този Сайт като правен, данъчен, инвестиционен, финансов или друг съвет. Нищо, което се съдържа на нашия Сайт, не представлява покана, препоръка, одобрение или оферта от наша страна за покупка или продажба на ценни книжа или други финансови инструменти. 

Спекулациите с криптовалути са високорискови и по-голяма част от инвеститорите губят част или всичките си вложени капитали. Не ви съветваме да инвестирате в криптовалути, ако нямате сериозни познания в областта и не сте обмислили добре това, което правите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.