В САЩ отново искат да забранят TikTok

В САЩ отново искат да забранят TikTok

Брендън Кар, един от ръководителите на Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC), заяви в Twitter, че е поискал от Apple и Google да премахнат приложението TikTok от магазините си за приложения. Той обосновава позицията си с опасения за сигурността на данните на американските потребители, както и с китайския произход на услугата. Кар се позова също на скорошен доклад на BuzzFeed News, който разкрива, че базираните в Пекин служители на компанията майка на TikTok, ByteDance, са имали многократно достъп до лична информация за американски потребители, въпреки уверенията на компанията, че това няма да е възможно.

Комисар Кар изложил искането си под формата на писмо, адресирано до главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук и главния изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай. Документът с дата 24 юни се позовава на различни доклади и разследвания, според които TikTok не спазва политиките на двата магазина за приложения. Услугата е описана като „усъвършенстван инструмент за наблюдение, който събира големи количества лични и чувствителни данни от своите американски потребители“.

В писмото също така се посочва, че ако компаниите откажат да премахнат приложението TikTok от своите магазини, те трябва да предоставят на г-н Кар писмено обяснение защо „достъпа до лични и поверителни данни на потребители от САЩ от лица, базирани в Пекин, в съчетание с подвеждащи изявления и действия на компанията майка ByteDance, не противоречи на политиките на магазините за приложения“.

В отговор, говорител на TikTok разпространи следното изявление:
„Знаем, че сме една от платформите, които са най-често проверявани за проблеми със сигурността. Затова се стремим да премахнем всяко съмнение относно данните на американските потребители. Ето защо наемаме най-добрите експерти в областта и работим постоянно за утвърждаване на нашите високи стандарти за сигурност и ангажираме авторитетни независими трети страни да проверяват системите ни.“

TikTok беше честа мишена на регулаторни органи и служители на Белия дом по време на администрацията на Тръмп. ByteDance в крайна сметка сключи сделка, позволяваща на TikTok да продължи да работи в САЩ, до голяма степен чрез обещанието да съхранява потребителски данни само в Съединените щати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.