Флашване на Sonoff ZigBee с Tasmota

Флашване на Sonoff ZigBee с Tasmota

    Здравейте отново!     

В тази статия ще ви покажа флашване на Sonoff ZigBee с Tasmota и интеграцията му с Home Assistant. Но първо нека се запознаем какво всъщност е ZigBee мрежа, как работи и какви устройства има на пазара в момента.

Какво е ZigBee мрежа

ZigBee е стандарт за безжичка комуникация между различни устройства, подобна на домашната ви WiFi мрежа. Стандартът е разработен през 2004г. и оттогава се е развил много. ZigBee мрежата работи на 2.4Ghz, също като WiFi мрежите.

Недостатъци

Един от недостатъците на ZigBee е, че други мрежи, работещи на 2.4GHz, могат да вкарат огромни смущения. Именно поради това, ако сме решили да използваме ZigBee, е добре да помислим за ъпдейт на WiFi мрежата към 5Ghz.

Подобно на домашната ви WiFi мрежа, която се нуждае от рутер, ZigBee мрежата също се нуждае от такъв и той се нарича хъб. Въпреки нуждата от специален хардуер, добрата новина е, че тези хъбове са сравнително евтини.

Основният недостатък е малкият обхват. ZigBee има обхват от 10 до 20 метра. Това го прави сравнително неизползваем, особено в затворени помещения, където обхватът силно се ограничава. Добрата новина е, че ZigBee е Mesh мрежа.

Предимства

Безспорно ZigBee има огромни предимства и първото от тях е, че е Mesh мрежа. Това означава, че отделните устройства могат да препредават сигнала едно на друго, докато достигнат до централния хъб. Това увеличава неимоверно много обхвата на мрежата, стига да има разположени устройства в близост. В една ZigBee мрежа може да има до 65000 устройства.


Флашване на Sonoff ZigBee с Tasmota

Вторият огромен плюс на ZigBee са крайните устройства или т.н. сензори. Крайните устройства са с изключително ниска консумация на електроенергия. Ниската консумация дава възможност тези устройства да работят с батерии, като животът на една CR2032 батерия може да е между 1 и 7 години. Ниската консумация обаче рефлектира върху обхвата. Масово използваните сензори, като PIR сензори, сензори за врати и прозорци и др., са сравнително евтини и лесно се намират на пазара.

Какво е Sonoff ZigBee bridge и с какви сензори работи

Sonoff ZigBee bridge

   Sonoff ZigBee bridge е т.н. хъб произведен от компанията Sonoff. Представлява ZigBee хъб, но към него е добавен и чип ESP-8266, който осигурява и WiFi комуникация. Тъкмо затова в наименованието му има и думата bridge, тъй като се превръща в мост мужду две абсолютно различни като технология мрежи. Това устройство ни позволява да изпратим команда през WiFi, след което тя се ретранслира и препредава към ZigBee крайно устройство и обратното.


Sonoff ZigBee
Sonoff ZigBee

Сензори, работещи с Sonoff ZigBee Bridge

   Sonoff ZigBee Bridge на практика може да работи с всяко стандартно ZigBee устройство. Тук ще обърна внимание само на сензорите от същата марка, защото към момента разполагам само с такива.

Sonoff Basic R3 ZigBee

   На първо място това е Sonoff Basic R3 ZigBee. Това е умно реле, подобно на Sonoff Basic R2, но тук управлението е през ZigBee мрежата за разлика от R2, при който е през WiFi. За да работи релето, са му необходими фаза и нула, както и ZigBee HUB, към който да се свърже.

Sonoff Basic R3 ZigBee

Sonoff ZBMini

   Следващият продукт е Sonoff ZBMini. Това отново е умно реле, но с доста намалени габарити. Според мен е разработено, за да може да се вгражда в различни уреди, като хладилници перални и др.

Sonoff ZBMini

SONOFF SNZB-01 – Zigbee Wireless Switch

   SONOFF SNZB-01 е умен бутон. Работи със стандартни CR2032 батерии. Батериите реално издържат около 2 години. Има широка сфера на приложение. Може да се ползва в комбинация със Sonoff ZBMini като бутон за управление на осветлението или като паник бутон.

SONOFF SNZB-01

SONOFF SNZB-02 – Temperature and Humidity

   SONOFF SNZB-02 е сензор за температура и влажност. Отново работи с батерия, като животът на батерията отново е доста дълъг. Ако искате да изградите прецизен контрол на температурата във вашия дом, ще е добре да поставите по един SNZB-02 във всяко помещение.

SONOFF SNZB-02

SONOFF SNZB-03 – ZigBee Motion Sensor

   SONOFF SNZB-03 е сензор за движение. Работи с батерии и намира широко приложение. Може да се използва както в алармената ви система, така и за автоматичното управление на осветлението или засичане на присъствие. Лично аз съм решил да поставя по един такъв сензор под всяка каса на врата, за да знам дали в помещението има човек.

SONOFF SNZB-03

SONOFF SNZB-04 – Wireless door/window sensor

   SONOFF SNZB-04 засича състоянието на врати и прозорци. Най-общо намира приложение в охранителната ви система, но има и други интересни реализации, за които може да прочетете тук (скоро).

SONOFF SNZB-04

Флашване на Sonoff ZigBee Bridge с Tasmota

Защо е необходимо флашване на Sonoff ZigBee Bridge с Tasmota

   Първо искам да обясня защо е необходимо флашването на Sonoff ZigBee Bridge с Tasmota. Sonoff ZigBee Bridge оригинално работи с приложението eWeLink, което можете да намерите тук. От своя страна, eWeLink предлага добре работеща интеграция с Home Assistant. Проблемът е в това, че вашите данни (показания на сензорите) първо отиват в произволен китайски облак, след което домашният ви Home Assistant сървър издърпва данните от там. От една страна, цялото това разкарване на данни напред назад забавя реакциите на Home Assistant, а от друга, всичките ви сензори, интеграции и автоматизации стават недостъпни, в момента в който ви спре интернетът. Но най-стряскащото е, че не знаете кой и какво прави с вашите данни, докато те са в облака.

За да се справим с тези проблеми, флашваме Sonoff ZigBee Bridge с Tasmota. Tasmota е firmware за локален контрол с отворен код, което означава първо, че данните си стоят в нашата локална мрежа и второ, че ако спре интернетът, ще можем да използваме сензорите си през локалната мрежа.

Разбира се, ако не се притеснявате къде отиват и се съхраняват данните ви, то тази статия може би не е за вас. Можете да прегледате статията „Интеграция на Sonoff ZigBee Bridge с Home Assistant чрез eWeLink“ (скоро).

Флашване на Sonoff ZigBee с Tasmota

   Първо, искам да отбележа, че стъпките, които следват по-долу, може да изпълните само и единствено на ваша отговорност. Аз не нося никаква отговорност за каквито и да било действия, довели до повредата на вашата техника.

Второ, ще отбележа, че след флашването на устройството неговата гаранция пада. Ако се притеснявате от това, прочетете статията „Интеграция на Sonoff ZigBee Bridge с Home Assistant чрез eWeLink“(скоро).

И така, нека започнем! Ще ни бъдат необходими следните софтуерни и хардуерни инструменти:

Флашване на Sonoff ZigBee Bridge с Tasmota – Софтуер

За флашването ще използваме инструмента Tasmotizer. Можете да изтеглите последната версия от тук.

Ще ни е необходим и най-новият OTA файл за чипсета на Sonoff ZigBee Bridge, който можете да изтеглите от тук. Изтеглете файла, който започва с ncp-uart-sw…

Флашване на Sonoff ZigBee Bridge с Tasmota – Хардуер

На първо място ще ни е необходим FTDI кабел към USB. Чрез този кабел ще направим връзката между компютъра и платката на Sonoff ZigBee Bridge.

Ще ни е необходим и компютър, за предпочитане с Windows 10.

Малка права отвертка, за да разглобим кутийката на устройството.

Свързващи проводници.

Започваме с флашването

   Първо разглобяваме устройството. На гърба на Sonoff ZigBee Bridge има четири гумени крачета. Отстраняваме ги и под тях виждаме четири винтчета, които развиваме. Кутийката се разглобява, но имайте предвид, че капачето и е с щипки. Платката излиза свободно, след като махнете капачето.


Флашване на Sonoff ZigBee с Tasmota
Флашване на Sonoff ZigBee с Tasmota
Флашване на Sonoff ZigBee с Tasmota

Следващото нещо е да свържем FTDI кабела към платката. Уверете се че кабела не е свързан към компютъра. Схемата на свързване е следната.

ETX към RX

ERX към RX

3.3v към 3.3v

GND към GNDIO0 към GND


Флашване на Sonoff ZigBee с Tasmota
Флашване на Sonoff ZigBee с Tasmota
Флашване на Sonoff ZigBee с Tasmota
Флашване на Sonoff ZigBee с Tasmota

След като сме свързали кабела, можем да подадем захранване, като включим кабела в компютъра. След около 5 секунди можем да изключим връзката между IO0 и GND. Тази връзка е необходима, за да вкара устройството в режим на флашване и е необходима само при първоначалното зареждане. След като сме захранили платката, стартираме Tasmotizer. В полето порт би трябвало да видим com порта, на който работи нашия TFDI кабел. В моя случай това е 21 порт. Поставяме отметка върху Release 8.4.0 и по този начин Tasmotizer ще изтегли последната версия на Tasmota. Накрая кликваме върху бутана Tasmotize!


Tasmotizer

Ако всичко е минало добре, ще получим съобщение че флашването е приключило. Можем да рестартираме устройството, като го изключим от компютъра и го включим отново. Сега е момента да сканираме наличните WiFi мрежи през мобилен телефон или компютър. Трябва да се е появила нова мрежа, която започва с tasmota-. Свързваме се с нея, като не би трябвало да ни иска парола. След като връзката е установена, в браузър се отваря следният адрес http://192.168.4.1. Ще ни се отвори първоначалната конфигурация на Tasmota.


Tasmota

Кликнете върху „Scan for WiFi networks“. Ще се появи списък с всички налични мрежи. Изберете вашата мрежа и въведете паролата ѝ, поставете отметка в квадратчето до нея, за да проверите дали сте я въвели правилно, след което натиснете Save. Устройството ще се рестартира и ще се свърже с вашата WiFi мрежа.

   Сега е необходимо да разберем IP адреса на устройството в нашата мрежа. Аз лично използвам AdvancedIPScaner, за да сканирам мрежата и да видя новите IP-та. Същото можете да постигнете и чрез логовете на вашият рутер. След като вече сме научили IP-то на Sonoff ZigBee Bridgе-a, го въвеждаме в браузър. Ще ни се отвори началната страница за настройка на Tasmota.


Tasmota

Кликнете върху бутона Console, ще се отвори прозореца с конзолата, а в полето най-отдолу въведете Backlog Weblog 3; so65 1; Module 75 и натиснете Enter. След няколко секунди Sonoff ZigBee ще се рестартира.

До тук флашнахме първата част или по-точно ESP чипа на нашето устройство с Tasmota. Това ни позволява да имаме WiFi комуникация с него. Сега е необходимо да флашнем и ZigBee чипа с подходящ frimware, за да може той да комуникира с ESP чипа. Така ще може да се предават и приемат данни от ZigBee мрежата към WiFi мрежата и обратно, т.е. става мост между двете мрежи. Сега както сме логнати в интерфейса на Tasmota, от менюто избираме Firmware Upgrade. Ако сте свалили OTA файл от по-нагоре в секция Upgrade by file upload, го изберете и кликнете на бутона Start upgrade.


Tasmota

Докато Tasmota флашва, не рестартирайте устройството, процесът може да отнеме известно време. След като Tasmota флашне успешно чипа, на ZigBee контролера ще получим следното съобщение и след няколко секунди устройството ще се рестартира:


Tasmota

След рестартирането на устройството, влезте отново в контролния интерфейс и от главното меню изберете Console. В конзолата въведете следната команда:

backlog rule1 on system#boot do TCPStart 8888 endon ; rule1 1 ; template {„NAME“:“Sonoff ZHABridge“,“GPIO“:[56,208,0,209,59,58,0,0,0,0,0,0,17],“FLAG“:0,“BASE“:18} ; module 0

Тази команда реално ще инициализира TCP връзка на порт 8888 на ZigBee чипът. След успешното инициализиране на командата устройството ще се рестартира отново и в конзолата трябва да се види нещо подобно:

TCP: Starting TCP server on port 8888

RSL: stat/tasmota_7FC5B0/RESULT = {„TCPStart“:“Done“}

С това приключваме с флашването на устройството и преминаваме към интеграцията му с Home Assistant.

Интеграция с Home Assistant

   Първото нещо, което трябва да направим, е да инсталираме Zigbee Home Automation интеграцията в Home Assistant. За целта върво се логваме в Home Assistant като администратор. След това от менюто избираме Конфигурация -> Интеграции , кликаме върху плюсчето и намираме интеграцията.


Флашване на Sonoff ZigBee с Tasmota

Кликаме върху интеграцията и ще се появи ново прозорче, в което от падащото меню Serial Device Phat избираме Enter Manually и кликаме върху бутона Submit.


Флашване на Sonoff ZigBee с Tasmota

Ще се отвори нов прозорец Radio type. Избираме Radio Type да е EZSP.


Флашване на Sonoff ZigBee с Tasmota

В следващия прозорец трябва да въведем адреса на нашия ZigBee контролер, както и скоростта, с която Home Assistant ще комуникира с него. Не забравяйте да промените IP адреса с вашия и да поставите port speed на 115200.


Флашване на Sonoff ZigBee с Tasmota

След няколко секунди ще се появи следният прозорец, който ни казва, че нашият Sonoff ZigBee Bridge е успешно интегриран в Home Assistant. В това прозорче определете зоната, в която се намира вашия хъб, защото в бъдеще може да имате повече от един. Завършете с бутона Finish.


Флашване на Sonoff ZigBee с Tasmota

С това интеграцията приключва. Сега е време да добавим нашите датчици.

Добавяне на датчици към Sonoff ZigBee Bridge

   Всеки датчик на Sonoff Zigbee има малък бутон, чрез натискането на който за 3-5 секунди вкарваме устройството в режим на сдвояване. Важно е да се отбележи, че сдвояването е добре да става устройство по устройство, а не всичките на куп. След като сме привели първия си датчик в режим на сдвояване, от интерфейса на Home Assistant отваряме конфигурацията на интеграцията.


Флашване на Sonoff ZigBee с Tasmota

В долния десен ъгъл има бутон Добави устройство , кликаме върху него и ще се стартира сканирането на ZigBee мрежата за откриване на нови датчици.


Флашване на Sonoff ZigBee с Tasmota
Флашване на Sonoff ZigBee с Tasmota

След като нашият датчик бъде засечен, ще се появи прозорче, в което можем да поставим име на датчика и да определим зоната му.


Флашване на Sonoff ZigBee с Tasmota

По същия начин добавяте и останалите си датчици и сте готови.

   Това е всичко, което мога да ви покажа за флашване на Sonoff ZigBee с Tasmota.

   Надявам се статията да ви е била интересна и полезна. Задавайте вашите въпроси в коментарите, ще се радвам да отговоря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.