Умна кухня част 1 – Идея и концепция

    Здравейте отново!   
   Когато започнах да изграждам моя smart home, първо започнах от управление на осветлението. Повече за това можете да прочетете в статията „Умно управление на осветлението с Home Assistant“(скоро). След това преминах към контрол на климатизацията, климатици, пречистватели и някой ден може би ще надградя с умни термо глави. Повече за умния контрол на климатизацията можете да прочетете в статията „Умна климатизация с Home Assistant“(скоро). Накрая стигнах до кухнята. Тогава разбрах, че това е стаята в моя дом с най-много уреди, които бих искал да контролирам. За това реших да ви запозная с тайните на умната кухня. Тъй като темата е доста обширна и реализациите са много, ще я разделя в няколко статии. В тях ще опиша моята концепция за умна кухня и какво от нея съм реализирал към момента.

Увод

   На първо време нека да споменем, че всички кухни си приличат по едно – във всяка една от тях задължително присъстват котлони, фурна и хладилник. В днешно време обаче е рядкост да се види кухня без абсорбатор, микровълнова фурна, кафемашина. Когато се добавят и малко по-екзотични уреди, като миялна машина, кухненски робот, блендер и др., уредите в кухнята могат да минат и над 10бр.

Моята идея е да направя кухнята си колкото може по-умна и автономна, без задължително да подменям вече наличните уреди. В нашето съвремие на пазара вече има доста електроуреди, които са smart и аз направих малко проучване. Оказа се че това, което бих ползвал от всичките им функции, е възможността да ги изключа дистанционно, ако случайно съм забравил нещо включено. Като се замислих, какъв е смисълът от умна фурна например, когато някой трябва да постави ястието вътре? Т.е., аз ще се намирам до самия електроуред, ще поставя ястието вътре и ще ми е доста по-лесно да натисна копчето, отколкото да включа фурната през телефона си.

Поглед в бъдещето

   Е да, от Samsung са твърде наясно с тези идеи и някой ден ще интегрирам тяхното концептуално решение и в моята кухня. Вижте само за какво става дума!С такова решение в кухнята бихме могли преди да се приберем от работа само да поръчаме на Bot Chef какво да ни сготви, и когато се приберем …

   Друга интересна концепция е тази на IKEA. Да, при нея ще се наложим сами да готвим, но определено ще става по иновативен начин.   Като оставих настрана близкото бъдеще и фантазиите, стигнах до извода, че като изключа хладилника и миялната машина, за всички останали уреди ще ми е достатъчно да мога да ги изключвам от разстояние.

Кое е реално с малко допълнителни сензори?

   Тази функционалност лесно може да бъде изградена на базата на Sonoff POW R-2 или Sonoff POW R-3. Sonoff POW R-2 и Sonoff POW R-3 са умни релета с възможност за измерване на консумацията на уреда. Официалните характеристики на релето Sonoff POW R-2 са 15А 3500W, а за Sonoff POW R-3 са 25А 5500W, което може би ще е достатъчно, за да се включат котлони или фурна. Кой от двата варианта да изберем, зависи от мощността на уреда, който искаме да включим към релето.


Sonoff POW R-2
Sonoff POW R-3

Sonoff POW R-2/3

   Чрез монтажа на такива релета непосредствено преди захранването на уреда, ще могат да се реализират няколко основни функции. Първо, ще имаме енергиен мониторинг на уреда, което е добра опция. На базата на моментно консумираната мощност ще знаем дали уредът в момента работи или не. Ако моментно консумираната мощност е 0W, очевидно е, че уредът е изключен. Ако тя е по-голяма от 0W, очевидно уредът работи. Най-важна функция е, че Sonoff POW R-2 и Sonoff POW R-3 могат да прекъснат захранването към уреда, като по този начин го изключват.

   Цената на Sonoff POW R-2 е около 20 долара, а на Sonoff POW R-3 около 55, но благодарение на тях всички уреди в кухнята могат да станат една идея по-умни. Това важи за котлони, фурни, абсорбатори, микровълнови, кафемашини, тестери, скари и др.

   Друго предимство на Sonoff POW R-2 и Sonoff POW R-3 е че може лесно на се флашне с Tasmota и да се интегрира в Home Assistant, за което можете да прочетете в статията „Sonoff POW R-2 с Tasmota и интеграция с Home Assistant“ и “ Флашване на Sonoff POW R-3 с Tasmota“(скоро).

   За моята интеграция на Sonoff POW R-3 към фурна и котлони можете да прочетете в статиите „Умна кухня с Home Assistant част 2– фурна“ и „Умна кухня с Home Assistant част 3– котлони“.    За мен лично, да мога да изключвам уредите в кухнята, които биха могли да предизвикат пожар от разстояние, е много важно и удобно. Разбира се, разгледах и готови решения на уреди, с които може би някой ден ще ъпдейтна кухнята си.

Един такъв уред е фурната на Miele. Цената няма да коментирам, но това е уред от най-ново поколение, който предлага интересни опции. Освен, че можем да го включваме и изключваме дистанционно, можем дистанционно да регулираме температурата и програмата. Както казах по-горе, последните две опции за мен са абсолютно безсмислени. Друго, което предлага фурната обаче е термоустойчива камера, монтирана във вратата на фурната, както и термосонда. Камерата според мен е удобна, защото може да гледате ястието, докато сте в съседната стая. С термо сондата може да следите вътрешната температура на ястието, на базата на която ще знаете кога храната е напълно готова.


Miele
Miele
Miele

Фурната също така работи с приложението на Miele, което от своя страна може да се интегрира с Home Assistant.

   Следващият уред в кухнята е миялната машина. Реално погледнато при него,  освен енергийния мониторинг и брояч на цикли за профилактика, не виждам някакви други смислени опции. Конкретните функции също могат лесно да се реализират със Sonoff POW R-2 , като в Home Assistant ще трябва да се реализира прост брояч, който ще алармира, че е настъпил моментът за почистване на филтъра и профилактика. Въпреки това, когато реших да купувам такъв уред, исках да е smart. Доста четох и търсих, и на края се спрях на LG – LDP6797ST.  Миялната машина е снабдена с WiFi и работи с приложението LG Thinq. LG Thinq има добра интеграция с Home Assistant през клауда на LG.


LG – LDP6797ST

Основно използвам функцията за таймер, той ми показва след колко време уредът ще приключи работа. Също така използвам и отложения старт – хубава опция, която обаче не може да се ползва пълноценно при интеграцията с Home Assistant. Останалите функции, които ползвам, са преглед на текущата програма, брояча на цикли за машинно почистване и преглед на грешки, ако случайно възникне проблем.

   Повече за моята интеграция на LG Thinq съдомиялна машина и Home Assistant можете да прочетете в статията „Умна кухня с Home Assistant част 4 – съдомиялна“(скоро).

   Следващата идея, която имам, е интеграцията на абсорбатора. На пазара има доста умни такива уреди, като основната идея е, че те имат датчик за чистотата на въздуха. Когато този датчик усети замърсяване в някакви норми, пуска абсорбатора автоматично с определена сила.

Моята цел е да монтирам Sonoff Basic към захранването на абсорбатора. Sonoff Basic е умно реле с малки размери, което обаче не може да измерва консумация.


Sonoff Basic

Ако имате монтиран Sonoff POW R-3 на котлоните и релето отчита консумация над 200W например, означава, че уредът работи. След като Home Assistant регистрира, че котлоните са включени, той подава сигнал на Sonoff Basiс, а той от своя страна включва абсорбатора. И разбира се, когато изключите котлоните, Home Assistant ще изчака няколко минути и ще изключи абсорбатора. Ако в интеграцията се включи и датчик за чистота на въздуха, мисля, че ще се постигне това, което се продава в момента на пазара.

   За моята реализация на умен абсорбатор можете да прочетете в статията „Умна кухня с Home Assistant част 5 – абсорбатор“(скоро).

   Следващият проект, който реализирах, бе датчик за отчитане на наводнение. Тъй като на няколко пъти заради запушени тръби ми се случи да се наводня, този датчик просто нямаше как да отсъства от умната ми кухня. Аз използвам възможно най-евтините датчици, които са с ZigBee комуникация – BlitzWolf BW-IS9. За да работи този датчик, ви е необходим ZigBee Bridge, който има интеграция с Home Assistant. На базата на този датчик съм реализирал аларма, която да ме уведомява, ако настъпи наводнение.


BlitzWolf BW-IS9

   Повече за моята интеграция на датчиците за наводнение и Home Assistant можете да прочетете в статията „Умна кухня с Home Assistant част 5 – защита от наводнение“(скоро).

   Следващия уред, който интегрирах в моята кухня беше хладилникът. Смело мога да кажа, че умните хладилници, които се продават в момента, са най-развитите умни устройства в кухнята. Цената тук обаче също няма смисъл да се коментира. Поради високата цена на умните хладилници в момента, реших да опитам да направя моя малко по-умен. Като първа стъпка отново започнах с енергийния мониторинг, базиран на Sonoff POW R-2. Чрез това умно реле, освен енергийния мониторинг, реализирам и функция размразяване. Идеята е, че когато Sonoff POW R-2 прекъсне захранването, хладилникът ще започне да се размразява. Следващият ъпдейт на хладилника е датчика Sonoff SNZB-02. Това е ZigBee датчик за температура и влажност на въздуха, който работи в температурния диапазон от -10 до 50 градуса. Разбира се за да работи този датчик, както и всички останали ZigBee сензори и датчици е необходим ZigBee хъб. Аз използвам Sonoff ZigBee Bridge флашнат с Tasmota. Повече за флашването на Sonoff ZigBee Bridge с Tasmota и интеграцията му в HomeAssistant можете да прочетете тук.


Sonoff SNZB-02
Sonoff SNZB-02

Тъй като в хладилника температурата е около 3-5 градуса, датчикът е идеален да се монтира вътре. Батериите издържат дълго и чрез Sonoff SNZB-02 реализирах мониторинг на температурата и влажността вътре в самия хладилник. Последният ъпдейт на уреда беше абсолютно задължителен. На няколко пъти ми се случи да не съм затворил добре вратата, особено когато е по-пълен. Когато се прибера от работа, оставам неприятно изненадан. От една страна, цял ден компресорът се е мъчил да наваксва температурата, което влияе доста негативно на сметката за ток, от друга – изхвърлените хранителни продукти или малкото наводнение, което съм си спретнал. Най-лошото обаче е, че бирата е топла. Затова си реших и този проблем – два датчика Sonoff SNZB-04. Това са датчици за отворени врати и прозорци. Отново са ZigBee и работят с батерии.


Sonoff SNZB-04
Sonoff SNZB-04

По един такъв датчик монтирах на всяка врата на хладилника, един за самия хладилник и един за вратата на фризера. Изградил съм автоматизация, при която, ако някоя от двете врати остане отворена за повече от 1 минута, получавам нотификация. Това е една от най-полезните функции относно хладилника, която вече няколко пъти ми е от полза.

Сред всички подобрения, които направих по моя хладилник, е и най-впечатляващото, което умишлено не споменавам, можете да прочетете в статията „Умна кухня с Home Assistant част 6 – хладилник“(скоро).

   Последното нещо, от което имах нужда в моята кухня, беше управлението на наличностите на хранителни продукти и консумативите. Дълго време обмислях да направя малко приложение, което да отговаря напълно на моите нужди, но така и не остава време за това.

Реших да търся готови решения но се оказа, че няма нищо готово, което да върши идеална работа според изискванията ми. Въпреки това попаднах на две доста добри приложения, които използвам от около 3 месеца и съм доста доволен. Първото се казва Cookmate. Това е приложение за лична готварска книга, която можете да споделяте със семейството си. Дори импортирате рецепти от любимите си сайтове и ги редактирате. Има възможност, когато готвите, да ви изговаря стъпките и то на български, за което много се радвам. Можете да планувате готвенията чрез вградения календар и да правите списъци за пазаруване, съобразно избраните рецепти. За мен лично това е най-доброто приложение за рецепти от всички, които тествах. Ако разработчиците наблегнат малко повече на списъците за пазаруване, ще стане основното, което ще ползвам.


Cookmate
Cookmate
Cookmate

Както споменах горе, Cookmate има малки проблеми със списъците за пазаруване. По-точно не проблеми, а липса на функционалност. Аз планирам един път в седмицата какво и кога ще готвя, в следствие на това ми се създава списък за пазаруване, което е добре. Проблемът е в това, че повтарящи се продукти не се обединяват, няма възможност за създаване на отделни списъци за пазаруване в различните магазини, няма история на цените и др. Поради тази причина се спрях на приложението SoftList. Не знам защо, но ако сте в България, не можете да го изтеглите от официалния app-store на Googlе, затова оставям линк към apk файла, от където може да го изтеглите – тук.

Това е най-доброто приложение за списъци за пазаруване, което тествах. Имате възможност да въведете любимите си продукти с описания, снимки, категория и баркод. Приложението разполага с баркод скенер, което улеснява изключително много, както пазаруването, така и консумацията на продукти. Имате възможност да създавате различни списъци за пазаруване за различни магазини. Да правите статистика на цената на даден продукт на базата на минали пазарувания. Можете да следите годността на продуктите и доста други полезни функционалности.


SoftList
SoftList
SoftList

Повече за това как аз използвам и комбинирам двете приложения, за да държа под контрол наличностите на хранителните продукти и консумативи у дома, съм описал в статията “ Умна кухня с Home Assistant част 7 – пазаруване и наличности“(скоро).

   Накрая след всички интеграции и преработки, които направих, се наложи да навържа нещата да работят заедно. Честно казано всичко се свежда до интеграцията на всички датчици с централизираната система Home Assistant. Създаването на няколко автоматизации и най-вече за изграждане на единен интерфейс за управлението на кухнята.

   За моя интерфейс за контрол и управление на кухнята може да прочетете в статията „Умна кухня с Home Assistant част 8 – единен интерфейс“(скоро).

   И така, това е моето общо виждане за умна кухня, която е далеч от най-високите технологии, но е достатъчно умна и автоматизирана, за да покрие голяма част от моите нужди.

   Ако статията ви е харесала, очаквайте и останалата част от поредицата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.