Sonoff POWR-2 eWeLink в Home Assistant

Интеграция на Sonoff POW R-2 eWeLink в Home Assistant

Здравейте! В тази статия ще ви покажа интеграция на Sonoff POWR-2 eWeLink в Home Assistant.


Както предполагам знаете, Sonoff POWR-2 е умно реле с възможност за измерване на консумацията на включения в него електроуред. Комуникацията с релето се осъществява на базата на чип ESP-8266 със стоков фърмуер от Sonoff, предназначен за работа с техния клауд. Когато интегрирам такива релета в моята система за домашна автоматизация, винаги ги флашвам с къстъм фърмуер Tasmota. Правя това, за да си осигуря локален контрол над тях. За мен е важно данните и контрола над дома ми да е локален, а не клауд базиран, тъй като не знам кой какво прави с моите данни в клауда.

Sonoff POW - R2
Sonoff POW R2

Как да флашнете Sonoff POW R-2 с Tasmota и да го интегрирате в Home Assistant можете да прочетете в статията „Sonoff POW R-2 с Tasmota и интеграция с Home Assistant„.


Флашването с Tasmota със сигурност има много предимства, но има и един огромен недостатък – ако флашнете с Tasmota, Sonoff POW R-2 или който и да е от другите им продукти, гаранцията ви пада. Поради тази причина много хора се страхуват да си флашват устройствата и затова предпочитат да ги използват с оригиналното приложение eWeLink. Как да използвате Sonoff POW R-2 с eWeLink можете да прочетете в статията „Sonoff POW R-2 и eWeLink„.  


Тъй като интереса към продуктите на Sonoff се увеличи доста, а също така и портфолиото им, от фирмата предприеха изключително важно решение и отключиха API-то си. Това позволи на разработчиците на Home Assistant да създадат директна интеграция с клауда на Sonoff. Тази интеграция от своя страна ви позволява да управлявате релето от Home Assistant, но през клауда на Sonoff. С две думи, данните ви пак отиват в клауда на Sonoff, но поне не е необходимо да флашвате релето, а и запазвате гаранцията си.

Инсталиране на add-on

Интеграцията на Home Assistant и eWeLink / Sonoff става на базата на add-on. За да инсталирате необходимия add-on, е необходимо първо да добавите репозиторито му. Това става като отворим конфигурацията на Home Assistant и от нея изберем опцията „Добавки, резервни копия и Supervisor“.


Интеграция на Sonoff POW R-2 eWeLink в Home Assistant

Ще се отвори нов прозорец, в който кликаме върху бутона „Хранилище за добавки“.


Интеграция на Sonoff POW R-2 eWeLink в Home Assistant

Ще се отвори страничката с всички налични add-on. Тук няма да намерим този, който ни е необходим, затова кликаме върху бутона с трите точки в горния десен ъгъл и от падащото меню избираме „Хранилища“.


Интеграция на Sonoff POW R-2 eWeLink в Home Assistant

Ще се отвори pop-up прозорец „Управление на хранилищата на добавки“. В полето „Добави“ копираме следния адрес – https://github.com/CoolKit-Technologies/ha-addon и запазваме с бутон „Добавяне“. След това затваряме pop-up прозореца.


Интеграция на Sonoff POW R-2 eWeLink в Home Assistant

След затварянето на pop-up прозореца ще се върнем в списъка с налични add-on. Ако скролнем малко надолу, ще видим нов раздел „eWeLink add-ons“ и в раздела ще има един единствен add-on – „eWeLink Smart Home“.


Интеграция на Sonoff POW R-2 eWeLink в Home Assistant

Кликаме върху въпросния add-on и се отваря страничката на самия add-on, от нея кликаме върху бутона „Инсталиране“.


Home Assistant

След успешното инсталиране ще видите следната страница. От нея активирайте опцията „Показване в страничната лента“ и кликнете върху бутона „Старт“.


Sonoff POWR-2 eWeLink в Home Assistant

Ако add-on-a стартира успешно, в страничното меню на Home Assistant ще се появи нова опция „eWeLink Smart Home“.


Sonoff POWR-2 eWeLink в Home Assistant

Интеграция на Sonoff POW R-2 с Home Assistant чрез eWeLink

За да продължим напред, е необходимо да имаме създаден акаунт в eWeLink и да сме свързали нашето реле с него. Ако не знаете как да свържете Sonoff POW R-2 с eWeLink, прочетете статията „Sonoff POW R-2 и eWeLink„. От страничното меню на Home Assistant изберете опция “eWeLink Smart Home” и ще се отвори следната страница:


eWeLink в Home Assistant

Както виждате от снимката, Home Assistant веднага засече, че в неговата мрежа има 1 устройство, което е на Sonoff с оригиналния си фърмуер. Дотук добре, но не можем да правим нищо с това устройство. За да можем да го контролираме, кликаме върху бутона “Sing in” и въвеждаме държавата си, потребителското име и парола за профила ни в eWeLink.


eWeLink в Home Assistant

След успешно логване в акаунта, ще ни се отвори страничка с всички някога регистрирани, активни или не активни устройства на Sonoff, които са били закачени в акаунта.


eWeLink в Home Assistant

Както виждате, при мен са доста, въпреки че само едно е активно. Това е така, защото add-on-а показва всички устройства, които са регистрирани в акаунта, дори и да са изтрити от него. Това е някаква недомислица или просто от Sonoff ни пазят данните, дори и да ги изтрием и да не са видими в приложението им. Ето това е най-ясният пример, който мога да ви дам, защо флашвам релетата с Tasmota и прекъсвам връзката с клауда.

Недостатъци на интеграцията

Като първи недостатък на тази интеграция отново ще посоча връзката с клауда на Sonoff. Едно, че съхраняват данните за дома ми и не ги трият, което ме притеснява малко, и второ – по-големият проблем е какво се случва, когато интернетът ми спре. Когато интернетът спре поради някаква причина, не можете да си контролирате устройствата. Много е интересно как в сравнително високо технологичен дом не може да си запалите лампата. Друг недостатък е объркването, което вкарва add-on-a. В конфигурацията на устройствата не можете да ги откриете, не се вижда и интеграцията с eWeLink. Може да проверите и сами, когато отидете в „Конфигурация -> Устройство и услуги“.


Home Assistant
Home Assistant

В списъка с интеграции няма да намерите eWeLink Smart Home. И тук идва проблемът, как да разберете кои са вашите нови устройства. Вариантът е да отидете на опция “eWeLink Smart Home” в страничната лента на Home Assistant и от отворилата се страница да изберете бутона “Sync Lovelace Card”.


eWeLink в Home Assistant

Това ще създаде Lovelace карта на панела ви по подразбиране с включени всички устройства на Sonoff eWeLink.


Home Assistant

Сега започваме да редактираме картата и може да видим имената на устройствата.


Home Assistant

Доста неудобно и непрактично в сравнение с Tasmota.


Следващият проблем е името, като 1001488ас4 на мен лично не ми говори нищо. Обаче нямам опция да го преименувам, поне няма и някаква смислена.


Друг проблем е липса на данни. Чрез тази интеграция можем да получим данни само за моментното напрежение и ток, както и консумираната мощност. При Tasmota получаваме доста по-подробни данни от релето.


Tasmota

И така, това е всичко от статията „Sonoff POWR-2 eWeLink в Home Assistant“.


Като заключение бих казал, че не бих използвал тази интеграция никога. По-добре да загубя 20-30 минути и да флашна релето с Tasmota.


Надявам се статията да ви е била интересна и полезна, ще се радвам да отговоря на въпросите ви в коментарите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.