Автоматизация за климатици

Здравейте! В тази статия ще ви покажа изграждането на една изключително полезна автоматизация. Става въпрос за автоматизация за климатици, която спира климатика след като има отворена врата или прозорец.


Веднага щом се обзаведох с климатици, първото нещо, което направих, беше да ги интегрирам в Home Assistant. Повече за интеграцията на климатици от марката Gree с WiFi модул можете да прочетете тук(скоро).


Като цяло съм доволен от климатиците, въпреки че ги ползвам от няколко месеца. Чудя се как съм живял толкова лета без тях.

Проблема, налагащ автоматизация за климатици

Основният проблем обаче беше, че никой вкъщи не бе свикнал с тях и постоянно, докато работят, се оставяха отворени врати и прозорци. В следствие на това климатиците започват да работят на пълна мощност, но въпреки това температурата в стаите се повишава. Накрая на първия месец останах „приятно“ изненадан от сметката за ток. 150лв повишение само заради климатиците.


Ползването на климатици се оказа скъпо удоволствие. За да намаля разходите, реших, че е необходимо да използвам климатиците максимално ефективно, използвайки някоя автоматизация за климатици. Не трябва да се допуска климатикът да работи, докато прозорецът под него е широко отворен и това да продължава с часове.

Решението

За да постигна това, ми бе необходимо да знам кога прозорец или врата са отворени. Реших да инвестирам в датчици за врати и прозорци. Спрях се на Sonoff ZigBee Bridge в комплект с 5 датчика за врати и прозорци. Инвестицията излезe горе-долу колкото една месечна сметка за ток. Веднага щом получих датчиците и контролера, флашнах Sonoff ZigBee Bridge с Tasmota и го интегрирах с Home Assistant. Повече за флашването на Sonoff ZigBee Bridge с Tasmota и интеграцията му в Home Assistant можете да прочетете в статията „Флашване на Sonoff ZigBee с Tasmota„.


Следваща стъпка бе да монтирам самите датчици. Не съм сигурен защо, но датчиците са направени за плосък монтаж, масово при нас PVC дограмите са изпъкнали и се наложи за някои датчици да принтирам подложки за да могат да работят коректно. След монтажа им, ги интегрирах в Home Assistant, за което можете да прочетете тук.


Sonoff window sensor
Sonoff window sensor
Sonoff window sensor
Sonoff window sensor

Blueprint

Сега вече имах интегрирани датчици, чрез които разбирам състоянието на дадена врата или прозорец и остана само да изградя подходяща автоматизация за климатици. Разрових се и се оказа, че съществува готов Blueprint темплейт точно за такава автоматизация. Той се нарича Window open, climate off after a defined time и може да бъде изтеглен и инсталиран от тук.


Най-лесния начин да го инсталирате е да кликнете върху бутона:


Автоматизация за климатици

Ще бъдете пренасочени към страничка, в която трябва да въведете URL адреса на вашият Home Assistant.


Автоматизация за климатици

Въведете адреса и потвърдете с бутон Update. След това ще бъдете пренасочени съм следната страничка:


Автоматизация за климатици

Тук кликнете върху бутона Open Link и ще бъдете пренасочени към логин страницата на вашия Home Assistant. Логнете се и след това от страничното меню изберете Конфигурация -> Планове, ще видите новия план-темплейт.


Автоматизация за климатици

Сега кликнете върху линка „Създайте автоматизация“ и ще се отвори предефинирана страница за създаване на автоматизация от този тип, която изглежда по следния начин:


Автоматизация за климатици

Проблемът тук е, че нямаме дефинирани датчици от клас window. За да работи автоматизацията, трябва да дефинираме binary_sensor от клас window, автоматизацията ще ги разпознае и ще ни даде да изберем някои от тях. За целта отваряме конфигурационния файл configuration.yaml. Аз използвам add-on-a Visual Studio за редактор и дефинираме следната конфигурация.

binary_sensor:
 - platform: template
  sensors:
   livingroom_window_door_group:
    friendly_name: Window door livingroom
    value_template: >-
     {{ is_state('binary_sensor.ewelink_ds01_a5906522_ias_zone', 'on') }}
    device_class: window
 - platform: template
  sensors:
   diningroom_window_door_group:
    friendly_name: Window door diningroom
    value_template: >-
     {{ is_state('binary_sensor.ewelink_ds01_12956522_ias_zone', 'on') }}
    device_class: window

Тук чрез декларацията binary_sensor казваме, че дефинираме бинарни сензори. Следва декларация за всеки един сензор. Първо дефинираме платформата, в случая template. Следва описанието на сензорите. В един бинарен сензор можем, чрез условни оператори, да взимаме данните от няколко датчика. Например, ако в стаята ни има два прозореца, можем да създадем бинарен сензор, който да отчита, че е включен при отварянето на който и да е от прозорците.


Следва името на групата, в моя случай livingroom_window_door_group и diningroom_window_door_group. Следва дефиниция на value_template, тук определяме стойността на кой датчик да се взима за състояние на бинарния сензор.


В моя случай взимам стойността на датчика ewelink_ds01_a5906522_ias_zone и ако неговата стойсност е ON, бинарният сензор livingroom_window_door_group също ще премине в състояние ON.


На последно място дефинираме най-важния елемент, а именно класа. Това става чрез device_class: window. Чрез определяне на класа на сензора, даваме възможност на плановата автоматизация да ни даде право на избор на определен датчик за прозорец в автоматизацията.

След като сме дефинирали всичките си сензори в конфигурацията, рестартираме Home Assistant. След рестарта отиваме отново в Конфигурация -> планове и кликаме на линка Създай Автоматизация.


Когато се отвори прозореца за създаване на автоматизацията, ще забележим, че в падащото поле Window sensor имаме право на избор от всички датчици, които дефинирахме в конфигурацията.


Избираме конкретния датчик. Аз съм избрал childrenroom_windows_door датчика, който се намира на прозореца в детската стая. В полето climate device избираме конкретния климатик, който искаме да се управлява, в случая съм избрал климатика в детската стая.


Автоматизация за климатици

На последно място определяме времето за задействане на автоматизацията. След няколко дни наблюдение установих че 30 секунди са напълно достатъчни да отвориш балконската врата да излезеш на терасата и да я затвориш. За това определих интервал от 30 секунди. Така ако врата или прозорец се отвори и остане отворен за повече от 30 секунди климатика ще се изключи. Веднага щом вратата се затвори климатика се включва с последно поставените му настройки. Запишете автоматизацията с бутона запис и можете да тествате.


Аз лично съм много доволен от тази автоматизация. При мен когато някой излезе на терасата и остави вратата отворена климатика спира докато не се затвори отново. Това се отрази доста положително на сметката за ток като тя намаля с около 50лв. Тъй като използвам климатиците основно за изстудяване и за отопление в преходния сезон обмислям да поставя датчици и на вътрешните врати. Така климатика ще се изключи дори ако вратата към коридора е отворена, все пак няма смисъл да топля коридора.


Надявам се статията да ви е била полезна , ако имате въпроси ще се опитам да отговоря , задавайте ги в коментарите.

One thought on “Автоматизация за климатици

 1. Здравейте, каква е цената на сензоеният датчик и ще е нещо ходимо ли специалист да го инсталира. Благодаря

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.