Sonoff POW R-2 и eWeLink

Sonoff POW R-2 и eweLink

Здравейте отново! В днешната статия ще ви запозная с умното реле на Sonoff POW R-2 и eWeLink, което е приложението, чрез което то работи. Както вече споменах, това е умно реле, което можем да контролираме дистанционно на база на неговата WiFi връзка. Това обаче, което различава Sonoff POW R-2 от останалите умни релета на производителя, е възможността му да измерва консумацията на включения към него електроуред.


Sonoff POW R-2

Sonoff POW R-2


Релето е с характеристики 15А и мощност до 3500W, което го прави подходящо за захранване на различни електроуреди. Естествено, не трябва да се надскачат параметрите на релето, защото в противен случай то ще изгори.


В моята система за домашна автоматизация използвам няколко такива релета за управление на телевизори, хладилник и др. Към момента не съм имал никакви проблеми с тези релета и съм доволен от работата им.

Неодстатъци на Sonoff POW R-2 и eweLink

Единствения недостатък, който аз намирам в това реле, е неговия корпус. Размерите му не са от най-малките.


Sonoff POW R2

Размери на Sonoff POW R-2


Корпусът е със странна форма и е неудобен за монтаж, тъй като е оставено място само за един монтажен винт. Това определено налага или закупуване на допълнителни монтажи, или принтиране чрез 3D принтер на такива.


Друг недостатък за мен са клемите. Клемите на се с винтче, а са пружинни. Имат малка шапчица над гнездото за кабела, която се натиска, за да се мушне проводникът в гнездото. Този тип фиксиране на проводника в гнездото лесно може да доведе до изваждане на кабела и евентуално до късо съединение.


Клеми на Sonoff POW R-2

Клеми на Sonoff POW R-2


За да свържа Sonoff POW R-2 към моята система за домашна автоматизация, изградена на базата на Home Assistant, аз флашвам релето с Tasmota. Какво е Tasmota, можете да прочетете скоро тук. Как можете да флашнете Sonoff POW R-2 с Tasmota, може да прочетете в сттатията „Sonoff POW R-2 с Tasmota и интеграция с Home Assistant„.


Когато закупя такова реле, преди да премина към флашването и интеграцията му, аз искам да се уверя, че то работи коректно. Все пак самото реле има някаква гаранция и искам да се убедя, че не съм купил нещо дефектно. Имайте предвид, че след флашването на релето, гаранцията му отпада. За да проверя изправността му, използвам оригиналното приложение на производителя, а именно eWeLink, което можете да намерите тук. eWeLink е официалното приложение с което работят всички продукти на Sonoff. Приложението предлага богата функционалност, като създаване на сцени, подробни отчети за работата на вашите устройства, изграждане на различни автоматизации и др.


Единственият проблем на приложението е, че не е съвместимо с устройства на други производители, т.е. може да работи и управлява само Sonoff устройства. Поради тази причина аз флашфам релетата с Tasmota и ги интегрирам в единна платформа за домашна автоматизация Home Assistant.

Нека да започнем с тестването на Sonoff POW R-2 и eweLink

Първото нещо е да свалите приложението от Google play, ако сте с Android или от App Store за iOS. След като свалите приложението и го отворите, ще бъдете подканени да си направите акаунт. Сега, когато вече имате инсталирано приложението eWeLink и настроен акаунт, можем да преминем към конфигуриране на релето.


ВНИМАНИЕ !

Стъпките оттук нататък правите на ваша отговорност, аз не нося никаква отговорност за каквито и да е щети по Вас или вашите устройства.

Следва да подготвим необходимите ни инструменти и материали. Ще са ни необходими кръстата отвертка, малка права отвертка и захранващ кабел.


Инструменти за монтаж

Необходимите ни инструменти и материали


След това е необходимо да свалим капачето на релето, което е завинтено с малко болтче към корпуса.


Разглобяване и свързване на Sonoff POW R-2

Време е да свържем захранващия кабел. 

Моля, внимавайте, защото това са високи напрежения!

Както се вижда от горната снимка, има означение къде точно трябва да свържем захранващия кабел. Нулата се свързва към единия от изходите N, няма значение към кой. Фазата се свързва към изхода Input L. По този начин захранваме релето.


Разглобяване и свързване на Sonoff POW R-2

Както споменах и горе, един от недостатъците на релето са клемите. За да поставите кабела, е необходимо с малката права отвертка да натиснете бялата шапчица на конкретния извод. След това поставяте кабела в отвора и отпускате шапчицата. По този начин кабелите могат лесно да се измъкнат от клемореда и като се има предвид, че по тях тече ток, късото съединение е доста вероятно.


Препоръчвам ви преди да включите кабела в контакта, да поставите обратно капачето на релето. То има нещо като щипки, които би трябвало да фиксират кабела и да не му позволяват да излезе от клемореда.


Разглобяване и свързване на Sonoff POW R-2

Сега вече можем да включим релето в контакта. След включването, релето ще примига няколко пъти в син цвят. Това означава, че е в режим на сдвояване.


Сега отваряме мобилното приложение eWeLink.


Конфигуриране на eWeLink

След като приложението зареди, ще видим следния екран. От него избираме бутона „Добавяне“.


Конфигуриране на eWeLink

От новопоявилия се прозорец избираме бутона „Бързо сдвояване“.


Конфигуриране на eWeLink

В следващия прозорец имате избор да добавите едно или няколко устройства накуп. Препоръчвам ви да добавяте винаги само по едно, тъй като по накой път стават грешки и трябва да започнете отначало. Изберете опция „Добавете едно устройство“.


Конфигуриране на eWeLink

В следващия прозорец е необходимо да изберете вашата домашна WiFi мрежа и да въведете нейната парола. Тук е много важно да отбележим, че мрежата към която ще свързваме релето, трябва да е на 2.4GHz, при мрежа на 5GHz или смесена, релето няма да успее да се свърже.


Конфигуриране на eWeLink

Преминаваме към следващия прозорец чрез бутон „Следващ“. Тук започва сканирането за нови устройства. Сканирането може да продължи максимум 3 минути и ако през това време не бъде открито устройството, трябва да започнете отначало.


Ако сте в близост до релето и сте направили всичко, както трябва дотук, сканирането и сдвояването отнема около 30-40 секунди.


Конфигуриране на eWeLink

Ако всичко мине нормално, се преминава автоматично към следващия прозорец, където можем да поставим име на устройството. В моя случай аз съм поставил „POWR2“. Можем да изберем и зона, т.е. стая, в която ще се намира устройството. Завършваме с бутон „Готово“.


Конфигуриране на eWeLink

С това конфигурацията на Sonoff POW R-2 към акаунта Ви в eWeLink приключва. Приложението ще се върне към началния екран, където ще може да видите новодобавеното устройство.


Конфигуриране на eWeLink

Ако кликнем върху самото устройство, ще се отвори прозорец за управление и детайлна информация.


Конфигуриране на eWeLink

В горната част можем да видим текущото потребление във W, консумирания ток в А и моментното напрежение във V. В долната част на екрана има бутони за детайлен преглед на потреблението, създаване на графици и програми за автоматично включване и изключване на релето, и други. Чрез големия бутон по средата можем да включваме и изключваме самото реле ръчно.


Поиграйте си малко, като включвате и изключвате релето. Когато релето е включено, на него трябва да свети червен светодиод. А при самото превключване се чува прищракване.

Отчитане на консумация

Сега, след като конфигурирахме и тествахме релето, остана единствено да проверим дали отчита правилно консумацията. За целта използвайте уред с постоянна консумация, за който знаете каква е точно е тя. Аз използвам една енергоспестяваща крушка от 10W.


Sonoff POW R-2 и eweLink

Крушката свързваме към клемореда на релето, като нулата се свързва към втория извод N. Фазата се свързва към извод Output L.


Sonoff POW R-2 и eweLink

Когато релето е изключено на извод Output L, няма напрежение, а съответно когато е включено там – се появява напрежение.


След като сме свързали всичко, включваме релето в контакта и можем да тестваме, като включваме и изключваме релето от приложението. Лампата трябва да свети или угасва.


Sonoff POW R-2 и eweLink

Когато релето е включено и от приложението влезнем в страничката с детайлите му, трябва да видим моментно консумираната мощност. В моя случай тя трябва да е 10W.


Sonoff POW R-2 и eweLink

Показанията на приложението са 10.06W, така че смятам, че всичко работи коректно.

Честно казано не съм си играл с калибрация на релето през eWeLink. Калибрацията си я правя след флашването с Tasmota. Ако някой е калибрирал Sonoff POW R-2 през eWeLink, нека сподели как става това.

Фина настройка и мониторинг

За разлика от други модули на Sonoff, това реле предоставя някои интересни опции в настройките. Нека ги разгледаме.


Първо отворете детайлния преглед на релето и отворете настройките му.


Sonoff POW R-2 и eweLink
Sonoff POW R-2 и eweLink

В първия раздел на настройките можем да променим името на релето и да видим версията на текущия фърмуер, както и да актуализираме, ако има по-нова версия. Във втория раздел можем да определим зоната или стаята, в която се намира релето. Също така можете да споделите контрола над релето с друг потребител на eWeLink. Има и една опция „LAN контрол“, това нямам представа какво е и за какво се използва. Третият раздел е „Настройка на устройството“. Първата опция от него е „Претоварване“ и ни дава възможност да зададем различни защити на релето.


Sonoff POW R-2 и eweLink

Можем да определим минимална и максимална мощност, напрежение и ток. При достигане на някоя от стойностите, релето ще се изключи автоматично.


Sonoff POW R-2 и eweLink
Sonoff POW R-2 и eweLink
Sonoff POW R-2 и eweLink
Sonoff POW R-2 и eweLink
Sonoff POW R-2 и eweLink
Sonoff POW R-2 и eweLink

Следващият интересен момент са изкачащите известия. Ако ги активирате, ще получавате известие всеки път, когато някой друг включи релето през приложението или ръчно. За определени консуматори, като бойлер или отоплителен уред, това би имало голям смисъл.


Sonoff POW R-2 и eweLink

Следващата полезна опция е регистъра. Чрез него може да проверите точно кога релето е било включвано и изключвано.


Sonoff POW R-2 и eweLink
Sonoff POW R-2 и eweLink

Друга полезна опция е да изключите светодиодите на релето. Това може да стане чрез „Мрежови индикатор“.


Sonoff POW R-2 и eweLink - 29.png

Следващата опция аз смятам за много важна. Това е началното състояние. Тази опция определя в какво състояние да се намира релето, след като бъде захранено. В случай че използвате такова реле за захранване и мониторинг на консумацията на хладилник например , и ако по някаква причина основното захранване спре, ще искате релето да е във включено състояние, веднага щом се възтанови захранването.


Sonoff POW R-2 и eweLink

Последната и най-интересна опция е „цена“. Тук въвеждаме цената на kWh и релето започва да смята колко точно е сметката за ток на конкретния електроуред.


Sonoff POW R-2 и eweLink
Sonoff POW R-2 и eweLink

Общо взето това е всичко, свързано с Sonoff POW R-2 и eWeLink.


Надявам се статията да ви е била интересна и полезна. Ако е така, можете да прегледате и статите „Sonoff POW R-2 с Tasmota и интеграция с Home Assistant“ и „Sonoff POW R-2 с eWeLink и интеграция с Home Assistant“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.